V klinickém hodnocení se můžete setkat s nežádoucím účinkem i příhodou. Víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

V rámci klinického hodnocení je možné narazit na pojmy "nežádoucí účinek" a "nežádoucí příhoda". I když tyto termíny mohou na první pohled znít podobně, mají zásadní rozdíly a jejich správné pochopení je klíčové pro správné hodnocení bezpečnosti a účinnosti léčiv.

26. 4. 2024

Při používání léčivého přípravku v rámci klinického hodnocení se za nežádoucí účinek považuje jakákoli škodlivá nebo nepředpokládaná odezva na podání léčiva, vztahující se k jakékoli dávce. Termín odezva na podání léčiva znamená, že příčinná souvislost mezi léčivem a nežádoucí příhodou je alespoň do určité míry možná, tedy že tento vztah nelze vyloučit.

Závažné nežádoucí účinky jsou takové, které mají za následek smrt, ohrožení života pacienta, vyžadující hospitalizaci či prodloužení stávající hospitalizace, mají za následek trvalé či významné poškození zdraví nebo omezení schopností nebo se projeví jako vrozená anomálie či vrozená vada u potomků. K neočekávaným nežádoucím účinkům pak patří ty, jejichž povaha, závažnost nebo důsledek jsou v rozporu s informacemi uvedenými v souhrnu údajů o přípravku u registrovaného léku či v rozporu s dostupnými informacemi u léku, který doposud nebyl registrován.

Jako nežádoucí příhodu pak označujeme každý neobvyklý lékařský nález u pacienta či subjektu hodnocení, jemuž je podáváno léčivo, a který nemusí mít nutně příčinnou souvislost s touto léčbou. Může se tak jednat o každý nepříznivý nebo nepředpokládaný projev, příznak či chorobu, která se časově shoduje s použitím hodnoceného léčiva, ať již je či není ve vztahu s hodnoceným léčivem.

Nejen se všemi důležitým pojmy, se kterými se můžete v rámci klinických hodnocení setkat, vás seznámíme na našem online videokurzu Základní kurz správné klinické praxe. Tento kurz je zakončen závěrečným testem a po jeho úspěšném složení získáte certifikát s platností 2 roky.

Mohlo by se Vám líbit

Vybraná hlášení lékařů a zdravotnických zařízení zasílaná Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv

Tento kurz přináší vhled do vybrané problematiky zákona o léčivech, a s tím souvisejících povinností lékařů a zdravotnických zařízení.

Více informací

Základní kurz Správné klinické praxe (GCP)

Kurz Správné klinické praxe (GCP) vás seznámí se všemi zásadami a základními pojmy, které se v klinických studiích obvykle používají.

Více informací

Zásilkový výdej léčivých přípravků

V rámci tohoto kurzu vás detailně seznámíme se zákonnými možnostmi a povinnostmi lékáren při realizaci zásilkového výdeje. 

Více informací

Kontaktujte nás

Máte jakékoli doplňující otázky k nabízeným kurzům nebo potřebujete připravit individuální nabídku? Neváhejte se na nás obrátit na níže uvedených kontaktech. Jsme zde pro vás, abychom vám pomohli.

MDK Institut s.r.o.

info@mdkinstitut.cz

+420 299 140 078

LinkedIN

 

Bílkova 855/19 
110 00 Praha 1

 

IČ: 08353727

DIČ: CZ08353727

Datová schránka: 3vd9sha

Číslo bankovního účtu: 2001663462/2010 (Fio Banka a.s.)

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.