Reklama v čekárnách či ordinacích, používání vzorků léčiv nebo přijímání darů ze strany farma firem. Jak neporušit zákon o regulaci reklamy?

V případě lékařů a zdravotnických zařízení může být v souvislosti se zákonem o regulaci reklamy problematických hned několik oblastí. Jde například o umísťování reklamních materiálů do čekáren či ordinací, používání vzorků léčivých přípravků nebo přijímání darů a dalšího prospěchu ze strany farmaceutických firem.

2. 1. 2024

Regulace reklamy v této oblasti vychází především ze zákona o regulaci reklamy, dále ze zákona o léčivech, ze zákona o ochraně spotřebitele a z obchodního zákoníku. Zákon o regulaci reklamy obecně definuje reklamu jako oznámení, předvedení či jinou prezentaci šířené zejména komunikačními prostředky, jejichž cílem je podpora podnikatelské činnosti.

Za reklamu na léčivé přípravky se považují také všechny informace, přesvědčování nebo pobídky určené k podpoře předepisování, dodávání, prodeje, výdeje nebo spotřeby humánních léčivých přípravků. Jedná se tak zejména o návštěvy obchodních zástupců u osob oprávněných je předepisovat, dodávat nebo vydávat, o dodávání vzorků léčiv, o podporu předepisování, výdeje a prodeje prostřednictvím daru, spotřebitelské soutěže a nabídkou či příslibem jakéhokoli prospěchu nebo finanční či věcné odměny. Jde ale také o sponzorování různých setkání navštěvovaných odborníky a sponzorování vědeckých kongresů s účastí odborníků.

Nejste si jistí, zda reklamní letáky a plakáty, které si mohou přečíst i vaši pacienti splňují požadavky zákona? Rádi byste si ověřili, zda při používání vzorků léčivých přípravků děláte vše, co zákon nařizuje? A chcete mít 100% jistotu, že dary či dalších prospěch, který přijmete od zástupců farmaceutických firem, nejsou v rozporu s legislativou? Videokurz Lékaři a zákon o regulaci reklamy vám nabízí klíčové informace vycházející z aktuálně platných právních předpisů.

Mohlo by se Vám líbit

Aktuální možnosti předepisování a výdeje konopí pro léčebné použití

V tomto kurzu se dozvíte, co vše musí lékař splnit, aby mohl začít předepisovat léčebné konopí a jaké další povinnosti z jeho předepisování vyplývají.

Více informací

Základní kurz Správné klinické praxe (GCP)

Kurz Správné klinické praxe (GCP) vás seznámí se všemi zásadami a základními pojmy, které se v klinických studiích obvykle používají.

Více informací

Zásilkový výdej léčivých přípravků

V rámci tohoto kurzu vás detailně seznámíme se zákonnými možnostmi a povinnostmi lékáren při realizaci zásilkového výdeje. 

Více informací

Kontaktujte nás

Máte jakékoli doplňující otázky k nabízeným kurzům nebo potřebujete připravit individuální nabídku? Neváhejte se na nás obrátit na níže uvedených kontaktech. Jsme zde pro vás, abychom vám pomohli.

MDK Institut s.r.o.

info@mdkinstitut.cz

+420 299 140 078

LinkedIN

 

Bílkova 855/19 
110 00 Praha 1

 

IČ: 08353727

DIČ: CZ08353727

Datová schránka: 3vd9sha

Číslo bankovního účtu: 2001663462/2010 (Fio Banka a.s.)

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.