Léčebné konopí pomáhá pacientům s řadou závažných diagnóz. Co při jeho předepsání neopomenout?

Konopí pro léčebné použití je v české klinické praxi možné legálně používat již řadu let. Pro pacienty je v lékárnách zpravidla dostupné jak to u nás vypěstované, tak dovezené ze zahraničí. Onemocnění, na která je možné jej předepsat, je celá řada, a mnoha pacientům může v konkrétních případech vyhovovat lépe než obvyklá léčba prostřednictvím konvenčních léčivých přípravků.

16. 1. 2024

Jelikož se ale jedná o návykovou látku definovanou zákonem o návykových látkách, je třeba při jeho předepisování a následně i výdeji v lékárně myslet na řadu legislativních povinností. K těm nejdůležitějším patří příslušná indikace a k ní náležející specializovaná způsobilost lékaře, vycházející z prováděcí vyhlášky. Léčebné konopí může lékař pacientovi předepsat jako individuálně připravovaný léčivý přípravek s označením "vysoce návyková látka". Při předepisování lékař využije strukturovaný číselník předepisovacích kódů, a kromě jiného uvede i konkrétní druh léčebného konopí.

Na co vše je třeba při předepisování léčivého přípravku s obsahem léčebného konopí myslet, aby byly dodrženy veškeré zákonné povinnosti a pacient si mohl konopí v lékárně vyzvednout? Jakým způsobem předepsat extrakt z léčebného konopí? A jak konopí předepsat pacientovi, který je aktuálně hospitalizovaný? Veškeré zákonné povinnosti a praktické informace jsme pro vás zpracovali ve videokurzu Aktuální možnosti předepisování a výdeje konopí pro léčebné použití.

Mohlo by se Vám líbit

Základní kurz Správné klinické praxe (GCP)

Kurz Správné klinické praxe (GCP) vás seznámí se všemi zásadami a základními pojmy, které se v klinických studiích obvykle používají.

Více informací

Aktuální možnosti předepisování a výdeje konopí pro léčebné použití

V tomto kurzu se dozvíte, co vše musí lékař splnit, aby mohl začít předepisovat léčebné konopí a jaké další povinnosti z jeho předepisování vyplývají.

Více informací

Lékaři a zákon o regulaci reklamy

Tento kurz se zabývá problematikou regulace reklamy ve vztahu k léčivým přípravkům, a to jak volně prodejných, tak na recept. 

Více informací

Kontaktujte nás

Máte jakékoli doplňující otázky k nabízeným kurzům nebo potřebujete připravit individuální nabídku? Neváhejte se na nás obrátit na níže uvedených kontaktech. Jsme zde pro vás, abychom vám pomohli.

MDK Institut s.r.o.

info@mdkinstitut.cz

+420 299 140 078

LinkedIN

 

Bílkova 855/19 
110 00 Praha 1

 

IČ: 08353727

DIČ: CZ08353727

Datová schránka: 3vd9sha

Číslo bankovního účtu: 2001663462/2010 (Fio Banka a.s.)

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.