Kvůli nedostupnosti léčiv musí lékaři častěji předepisovat neregistrované léky. Jak na to, aby při tom neporušili zákon?

Zdá se, že situace s dostupností léčivý přípravků na českém trhu se neustále zhoršuje a dotýká se jak léků volně prodejných, tak receptových, včetně přípravků určených pro chronická či závažná onemocnění. Lékaři často netuší, jak mají takovou situaci s ohledem na léčbu pacienta řešit. 

6. 2. 2024

Je-li lék s danou účinnou látkou či kombinací účinných látek dostupný za hranicemi České republiky, umožňuje zákon o léčivech tzv. použití neregistrovaného léčivého přípravku. To však s sebou pro lékaře a zdravotnické zařízení nese celou řadu povinností a v případě nedodržení zákonných podmínek i riziko tučné pokuty od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Obdobné je to také při použití léku tzv. off-label.

Potřebujete vědět, jak neregistrovaný lék předepsat nebo použít, neporušit při tom platnou českou legislativu a neriskovat pokutu? Připravili jsme pro vás všechny klíčové informace! Ve videokurzu Vybraná hlášení lékařů a zdravotnických zařízení zasílaná Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se dozvíte to nejdůležitější.

Mohlo by se Vám líbit

Vybraná hlášení lékařů a zdravotnických zařízení zasílaná Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv

Tento kurz přináší vhled do vybrané problematiky zákona o léčivech, a s tím souvisejících povinností lékařů a zdravotnických zařízení.

Více informací

Lékaři a zákon o regulaci reklamy

Tento kurz se zabývá problematikou regulace reklamy ve vztahu k léčivým přípravkům, a to jak volně prodejných, tak na recept. 

Více informací

Zásilkový výdej léčivých přípravků

V rámci tohoto kurzu vás detailně seznámíme se zákonnými možnostmi a povinnostmi lékáren při realizaci zásilkového výdeje. 

Více informací

Kontaktujte nás

Máte jakékoli doplňující otázky k nabízeným kurzům nebo potřebujete připravit individuální nabídku? Neváhejte se na nás obrátit na níže uvedených kontaktech. Jsme zde pro vás, abychom vám pomohli.

MDK Institut s.r.o.

info@mdkinstitut.cz

+420 299 140 078

LinkedIN

 

Bílkova 855/19 
110 00 Praha 1

 

IČ: 08353727

DIČ: CZ08353727

Datová schránka: 3vd9sha

Číslo bankovního účtu: 2001663462/2010 (Fio Banka a.s.)

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.